میزان کلسیم خاک تابعی از اقلیم، سنگ مادر و بافت خاک منطقه است، در نواحی مرطوب با سنگهای مادری آذرین میزان Caدر کمترین و مناطق خشک با سنگهای آهکی در بیشترین مقدار قرار دارد. در مناطق مرطوب معدنی شدن ازت و تشکیل اسید کربنیک در طول زمان باعث ایجاد خاکهای اسیدی با کلسیم و منیزیم پایین و جایگزین شدن آنها با یون آلومینیوم(Al3+) و H+ باعث از بین رفتن ساختمان خاک میشود. امروزه استفاده از سنگ آهک دولومیتی جهت افزایش PH و تامین کلسیم برای اصلاح خاک استفاده میشود.
کلسیم به صورت یون(+Ca2) جذب میشود و جزو اجزائ دیواره سلولی گیاه است. همچنین در کشت بقولات به دلیل حساس بودن ریزوبیومهای همزیست تثبیت کننده ازت به اسیدیته خاک به مقدار قابل توجه استفاده میشود
علائم کمبود: Ca جزو عناصر غیرمتحرک به شمار میآید به همین دلیل از برگهای پیر به اندامهای جوان منتقل نمیشود و صرفاً توسط جریان تعرقی آوندهای چوبی به بافت های جوان منتقل میشود، لذا در شرایط تنش رطوبتی امکان نماینتر کمبود کلسیم بالاتر میرود. سطح برگ کمتر، نکروز شدن برگها بخصوص در حاشیه برگهای جوان، مرگ جوانهها و سیاه شدن گلگاه از آثار کمبود این عنصر است.
کودهای کلسیمدار:
آهک: استفاده از آهک فقط در خاکهای اسیدی و به منظور کاهش اسیدی بودن خاک و تنظیم PH استفاده میشود. میزان Ca آن حدود 40 درصد بوده و بعد از آزمایش خاک و برآورد مقدار قابل استفاده، چند ماه قبل کاشت محصول باید با خاک مزرعه مخلوط شود. استفاده از این ماده در خاکهای قلیایی توصیه نمیشود.
گچ: نحوه استفاده از گچ نیز تقریبا مشابه آهک بوده با این تفاوت که میزان Ca موجود تقریبا نصف آهک و حدود 23 درصد میباشد.
سوپر فسفات: کودهای فسفاته سوپر فسفات ساده و تریپل به ترتیب با داشتن 20 و 15 درصد Ca میتوانند منبعهای مناسبی برای تامین نیاز مزرعه باشند. کودهای دیگری نیز مانند نیترات کلسیم با 19 درصد و نیترات کلسیم آمونیوم با 10 درصد نیز امکان استفاده را دارند. در صورتی که در گیاهان مزرعه نیاز به این عنصر مشاهده شود، استفاده از محلولپاشی حاوی این عنصر سریعترین راه حل مشکل است.
نمونه های دیگر: https://www.alamy.com/stock-photo/calcium-deficiency.html
مطالب جالبی بود ممنونم از این اطلاعات مفید فقط دلم میخاد دربارهی این کودهای کلسیم دار بیشتر مطالب بذارید.