اصول کار با سمپلر
https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور
گرداورنده: سید خالد قیصری
از جمله وسایل آزمایشگاهی است که برای اندازهگیری و جابجایی محلولهای آزمایشگاهی به میزان کم ( 0.2 تا 1000 میکرولیتر) مورد استفاده قرار میگیرند.
این وسیله نیز همچون اکثر وسایل آزمایشگاهی اصول و روش خاصی برای استفاده صحیح و دقیق دارد. این وسیله در دو نوع تک کاناله و چند (8تا 12) کاناله وجود دارد.
اجزا و کارکرد:
پیستون (Pluonger) : برای برداشت و تخلیه مایع استفاده میشود و دارای دو ناحیه استپ است. برای برداشت نمونه پیستون را تا استپ اول فشار داده، سپس در حلول فرو برده و رها میکنیم. جهت تخلیه نمونه، پیستون را تا استپ دوم فشار داده و چند نوبت این عمل را تکرار میکنیم.
تنظیم کننده حجم نمونه: با استفاده از این قسمت و چرخاندن آن در جهت عقربه ساعت و برعکس اقدام به تنظیم حجم نمونه برداشت شده میگردد
نمایشگر (شمارشگر): نشان دهنده میزان نمونه برداشتی به وسیله دستگاه در هربار استفاده.
جک ( خارج کننده سر سمپلر): با فشار دادن این قسمت سر سمپلر از دستگاه جدا میشود.
سر سمپلر: قسمتی خارجی که برای برداشت نمونه به دستگاه متصل میشود و برای هر مدل به صورت اختصاصی بوده، که با توجه به رنگ مشخص شده بر روی پیستون تشخیص داده میشود.
تست کالیبره بودن وسیله:
میزان دقت دستگاه جهت استفاده باید مابین 99 الی 101 درصد باشد، در غیر این صورت دستگاه کالیبره نبوده و مناسب نمونه گیری نیست.
برای تست کالیبره بودن سمپلری با حجم 1000میکرولیتر، در سه سطح 1000، 500 و 100 میکرو لیتر اقدام به نمونه گیری در 10 تکرار کرده و برای هر حجم میانگین را حساب میکنیم.
مایع مورد استفاده باید آب مقطر با دمای 1 الی 20 درجه سانتیگراد باشد.
جهت توزین نمونه از ترازو دیجیتال ترجیحا سه صفر استفاده کرده و چون عدد به دست آمده بر حسب گرم است باید در 1000 ضرب گردد.
در مرحله بعد عدد به دست آمده بر تعداد نوبت نمونه برداری تقسیم شده و در ثابت چگالی آب ( 1.0035) ضرب میشود.
در آخر مقدار محاسبه شده در حجم تنظیمی دستگاه برای نمونه گیری تقسیم و برای درصد گیری در 100 ضرب میشود. با میانگین گیری هر سه سطح نمونه برداری مشخص میگردد که دستگاه برای نمونه برداری کالیبره است یا خیر.
98.2= 3 / 294.64 = 93.9 + 102.4 + 98.3
با توجه به عدد حاصل شده نتیجه می گیریم دستگاه کالیبره نبوده و برای استفاده از آن باید ابتدا دستگاه را کالیبره نموده و این تست را مجددا تکرار کرده تا به دقت مد نظر برسیم.
از این وسیله در بسیاری از کارهای آزمایشگاهی استفاده می شود من جمله اندازه گیری کلروفیل برگ، که در مقاله لینک شده در پایین مقاله اشاره شده است.