ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ گیاهان

ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ گیاهان

https://khosheparvar.ir/

ﺁﺷﻨﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﺑﺮﺧﻲ ﺭﻭﺵ ﻫﺎﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ گیاهان

استخراج ترکیبات دارویی گیاهان اولین مرحله اساسی را در تحقیقات گیاهان دارویی تشکیل می دهد و آماده سازی عصاره ها از گیاهان، نقطه شروعی برای جداسازی و خالص سازی ترکیبات شیمیایی حاضر در گیاهان است.

روشهای مختلف استخراج بطور وسیعی به منظور بدست آوردن چنین ترکیبات طبیعی با ارزشی بررسی شده اند. شایان ذکر است که در کل در انتخاب روش استخراج مواد موجود در گیاه بایستی بدانیم استخراج چه ترکیبی در گیاه مورد نظر است. در گذشته استخراج با حلال متداولترین روش استخراج بود. این روش زمان بر است و در آن حلال زیادی هم مصرف می شود.

 به همین دلیل در سالهای اخیر استفاده از روشهای مختلفی برای کاهش زمان استخراج، کاهش مصرف حلال، کاهش آلودگی، تسهیل استخراج بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

نوع روش به کار رفته برای استخراج و عصاره گیری از بافتهای گیاهی به نوع بافت گیاهی، نوع ماده جداشدنی و مقاومت ماده جدا شده به حرارت بستگی دارد و انتخاب یک روش مناسب استخراج می تواند غلظت آنتی اکسیدانهای مربوط به گیاه را افزایش دهد. هر روش راندمان استخراج متفاوتی دارد و ترکیبات مختلفی در عصاره حاصل از هر روش موجود است.

فن آوری های جدید و مختلفی شامل عصاره گیری همراه با امواج فراصوت، عصاره گیری همراه با امواج مایکروویو و عصاره گیری همراه با مایع فوق بحرانی بمنظور استخراج ترکیبات از گیاهان گسترش یافته اند.

این فناوری ها به منظور کاهش یافتن مدت زمان عصاره گیری، میزان حلال مصرفی، افزایش بازده استخراج و تقویت کیفیت عصاره حاصله گسترش یافته اند. برای بدست آوردن بهترین و موثرترین عصاره، توجه به مواردی از جمله خصوصیات ماده گیاهی، انتخاب حلال مناسب و دقت در مراحل عصاره گیری ضروری است.

ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﻛﻼﺳﻴﻚ ﻭ ﻣﺪﺭﻥ ﺟﻬﺖ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﺩ ﻛﻪ ﺩﺭﺍﺩﺍﻣﻪ ﺑﻪ ﺑﺮﺭﺳﻲ ﺍﺟﻤﺎﻟﻲ ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻋﺼﺎﺭﻩ ﺍﺯﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ ﭘﺮﺩﺍﺧﺖ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﻛﻼﺳﻴﻚ ﻋﺒﺎﺭﺕ ﺍﻧﺪ ﺍﺯ: ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ  ﺳﻮﻛﺴﻠﻪ و ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﺣﻼﻝ. ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﻣﺪﺭﻥ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺷﺎﻣﻞ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﻛﻤﻚ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﺍﻭﻟﺘﺮﺍﺳﻮﻧﻴﻚ،  ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﻛﻤﻚ ﻣﻴﺪﺍﻥ ﺍﻟﻜﺘﺮﻳﻜﻲ ﻭ ﺍﻣﻮﺍﺝ ﻣﺎﻳﻜﺮﻭﻭﻳﻮ ﻭ ﺳﻴﺎﻝ ﻓﻮﻕ ﺑﺤﺮﺍﻧﻲ ﺍﺳﺖ.

ﺩﺭﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎﺭﻭﺵﻫﺎﻱ  ﻣﺪﺭﻥ ﻣﻨﺎﺳﺐ ، ﺣﻼﻝ ، ﻧﻤﻮﻧﻪ ، ﺯﻣﺎﻥ ﻭ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﻛﻤﺘﺮ ﻣﺼﺮﻑ ﻣﻲﮔﺮﺩﺩ، ﺩﺭﻋﻴﻦ ﺣﺎﻝ ﻛﻪ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻣﻮﺛﺮ ﻋﺼﺎﺭﻩ  ﺑﺨﺼﻮﺹ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺣﺴﺎﺱ ﺑﻪ ﺣﺮﺍﺭﺕ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺣﻔﻆ ﻣﻲﮔﺮﺩﺩ، ﻋﻤﻠﻜﺮﺩ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ  میگردد.

ﻣﻮﺍﺩ ﻣﻌﻄﺮ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﻛﻪ ﺑﺨﺶ ﺍﻋﻈﻢ ﺁﻥ ﺭﺍ ﻋﺼﺎﺭﻩﻫﺎﻱ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻣﻲﺩﻫﺪ، ﺍﺯ ﻃﻴﻒ ﻭﺳﻴﻌﻲ ﺍﺯ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺷﺪﻩﺍﻧﺪ. ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ، ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺁﻥﻫﺎ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺑﻪ ﻳﻚ ﺻﻮﺭﺕ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻧﻤﻲﭘﺬﻳﺮﺩ ﻭ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ  ﻫﺮ ﻳﻚ ﺑﺎﻳﺪ ﺍﺯ ﺭﻭﺵ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻭ ﺧﺎﺹ ﺧﻮﺩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻧﻤﻮﺩ. ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻣﻌﻤﻮﻝ ﺩﺭ ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻋﻠﻤﻲ  عبارتند از:

  • خیساندن:

ﺑﺮﻗﺮﺍﺭﻱ ﺗﻤﺎﺱ ﻣﻴﺎﻥ ﮔﻴﺎﻩ ﻭﻳﻚ ﻣﺎﻳﻊ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﺣﻼﻝ ﺑﺮﺍﻱ ﻳﻚ ﺩﻭﺭﻩ ﺯﻣﺎﻧﻲ ﺍﺳﺖ.ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺗﻲ ﻛﻪ ﺩﺭﺍﻳﻦ  ﻓﺮﺍﻳﻨﺪ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﭘﻮﺩﺭ ﻳﺎ ﺧﻮﺭﺩ ﺷﺪﻩ ﺩﺭﻳﻚ ﻇﺮﻑ ﺩﺭﺑﺴﺘﻪ ﺩﺭﺗﻤﺎﺱ ﺑﺎﺣﻼﻝ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻲﮔﻴﺮﺩ ﻭ ﺍﺟﺎﺯﻩ ﺩﺍﺩﻩ ﻣﻲﺷﻮﺩ  ﺣﻼﻝ ﻭﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺎ ﻫﻤﺰﺩﻥﻫﺎﻱ ﻣﻜﺮﺭ ﺩﺭ ﺗﻤﺎﺱ ﺑﺎ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ ﺩﺭﺩﻣﺎﻱ ﺍﺗﺎﻕ ﺑﻤﺎﻧﺪ ﺗﺎﻣﻮﺍﺩ ﻗﺎﺑﻞ ﺣﻞ ﻣﻮﺟﻮﺩ ﺩﺭﮔﻴﺎﻩ ﺩﺭ  ﻣﺤﻠﻮﻝ ﺣﻞ ﺷﻮﺩ.ﭘﺲ ﺍﺯ ﺁﻥ ﻣﺨﻠﻮﻁ ﺻﺎﻑ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺗﺎﻣﺎﺩﻩ ﻱ ﺟﺎﻣﺪ ﺑﺪﺳﺖ ﺁﻣﺪﻩ ﻛﻪ ﻣﺮﻙ  ﻧﺎﻣﻴﺪﻩ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺍﺯ ﻣﺤﻠﻮﻝ ﺟﺪﺍ ﺷﻮﺩ.ﺳﭙﺲ ﺗﺎ ﺟﺎﻱ ﻣﻤﻜﻦ ﺭﻭﻱ ﻣﺮﻙ ﻓﺸﺎﺭ ﺍﻋﻤﺎﻝ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺗﺎ ﻣﺤﻠﻮﻝ ﻣﺤﺼﻮﺭ ﺑﺎﺯﻳﺎﺑﻲ ﺷﻮﺩ.

ﺑﺪﻳﻦ ﻃﺮﻳﻖ ﻣﺎﻳﻊ ﺻﺎﻑ ﻭﺷﻔﺎﻓﻲ ﺑﺪﺳﺖ ﻣﻲﺁﻳﺪ، ﺍﺯ ﺁﻧﺠﺎ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺍﻳﺴﺘﺎ ﺍﺳﺖ ﺑﻪ ﺟﺰ ﻣﻮﺍﻗﻊ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻟﺮﺯﺵﻫﺎﻱ ﮔﺎﻩ ﺑﻪ ﮔﺎﻩ ، ﺭﻭﻧﺪ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﺍﻧﺘﺸﺎﺭ ﻣﻮﻟﻜﻮﻟﻲ ﻛﺎﺭ ﻣﻲﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻛﻨﺪ ﺍﺳﺖ.ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻟﺮﺯﺵ ﺑﻪ ﺍﻧﺘﺸﺎﺭ ﺣﻼﻝ ﻣﻴﺎﻥ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻛﻤﻚ ﻣﻲﻛﻨﺪ ﻭﻫﻢ ﭼﻨﻴﻦ ﭘﺮﺍﻛﻨﺪﮔﻲ ﻣﺤﻠﻮﻝ ﻏﻠﻴﻆ ﺟﻤﻊ ﺷﺪﻩ ﺩﺭﺍﻃﺮﺍﻑ ﺳﻄﺢ ﺫﺭﺍﺕ ﺭﺍ ﺗﻀﻤﻴﻦ ﻣﻲﻛﻨﺪ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺣﻼﻝ ﺗﺎﺯﻩ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺑﻪ ﺳﻄﺢ ﺫﺭﺍﺕ ﻣﻲﺁﻭﺭﺩ

  • ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﺳﻮﻛﺴﻠﻪ

دﺭ ﺭﻭﺵ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﭘﻴﻮﺳﺘﻪ ﮔﺮﻡ(ﺳﻮﻛﺴﻠﻪ)ﻛﻪ ﻳﻚ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺑﺴﺘﻪ ﺍﺳﺖ ﻣﻮﺍﺩ ﺧﺎﻡ ﺁﺳﻴﺎﺏ ﺷﺪﻩ ﺩﺭ ﻳﻚ ﻛﻴﺴﻪ ﻣﺘﺨﻠﺨﻞ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪﻩ ﺍﺯ ﻛﺎﻏﺬ ﺻﺎﻓﻲ ﺿﺨﻴﻢ ﻳﺎ ﻛﺎﺭﺗﻮﺵ ،ﺭﻳﺨﺘﻪ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺳﭙﺲ ﺩﺭ ﻣﺤﻔﻈﻪ E ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻲﮔﻴﺮﺩ  (ﺷﻜﻞ (۱-۲ . ﺣﻼﻝ ﺩﺭﻓﻼﺳﻚ A ﮔﺮﻡ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻭ ﺑﺨﺎﺭﺍﺕ ﺁﻥ ﺩﺭ ﻛﻨﺪﺍﻧﺴﻮﺭ D ﻣﺘﺮﺍﻛﻢ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺳﭙﺲ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ  ﻗﻄﺮﻩﺍﻱ ﺭﻭﻱ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻣﻲﺭﻳﺰﺩ ﻭ ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﺑﺎﺁﻥ ﺩﺭﺗﻤﺎﺱ ﺍﺳﺖ ، ﺑﺪﻳﻦ ﻃﺮﻳﻖ ﻋﺼﺎﺭﻩ ﺭﺍ ﺍﺯ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺧﺎﺭﺝ  ﻣﻲﻛﻨﺪ.

ﻫﻨﮕﺎﻣﻲ ﻛﻪ ﺳﻄﺢ ﻣﺎﻳﻊ ﺩﺭ ﻣﺤﻔﻈﻪ E ﺑﻪ ﺑﺎﻻﻱ ﻟﻮﻟﻪﻱ ﺳﻴﻔﻮﻥ C ﻣﻲﺭﺳﺪ ، ﻣﺤﺘﻮﺍﻱ ﻣﺎﻳﻊ ﻣﺤﻔﻈﻪ E ،ﺑﻪ ﺩﺍﺧﻞ ﻓﻼﺳﻚ A ﺳﺮﺍﺯﻳﺮ ﻣﻲﺷﻮﺩ.ﺷﺎﻳﺪ ﻻﺯﻡ ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﭼﺮﺧﻪ ﺳﺎﻋﺖﻫﺎ ﻳﺎ ﺭﻭﺯﻫﺎ ﺗﻜﺮﺍﺭ ﺷﻮﺩ.ﺩﺭ ﻫﺮ ﭼﺮﺧﻪ  ﺑﺨﺸﻲ ﺍﺯ ﻣﻮﺍﺩ ﻏﻴﺮ ﻓﺮﺍﺭ ﺩﺭ ﺣﻼﻝ ﺣﻞ ﻣﻲﮔﺮﺩﻧﺪ. ﭘﺲ ﺍﺯ ﭼﺮﺧﻪﻫﺎﻱ ﺯﻳﺎﺩ ﺗﺮﻛﻴﺐ ﻣﻮﺭﺩ ﻧﻈﺮ ﺩﺭ ﻓﻼﺳﻚ  جمع آوری ﻭ ﺗﻐﻠﻴﻆ می شودسوکسله

شکل (2-1) ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺳﻮﻛﺴﻠﻪ

ﺍﺯ ﻣﺰﻳﺖ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﻳﺮ ﺭﻭﺵﻫﺎ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻣﻘﺪﺍﺭ ﺯﻳﺎﺩﻱ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺣﺪﺍﻗﻞ  ﺣﻼﻝ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩ ﻭ ﺍﻳﻦ ﺑﻪ ﻭﺍﺳﻄﻪﻱ ﺑﺎﺯﻳﺎﻓﺖ ﺣﻼﻝ ﺍﺳﺖ. ﭘﺲ ﺍﺯ ﺍﺗﻤﺎﻡ ﻋﺼﺎﺭﻩ ﮔﻴﺮﻱ ، ﻣﺤﻠﻮﻝ ﺑﻪﺩﺳﺖﺁﻣﺪﻩ  توسط ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺭﻭﺗﺎﺭﻱ ﺣﻼﻝ ﺯﺩﺍﻳﻲ ﻣﻲﺷﻮﺩ.. ﺑﺎﻳﺪ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﻧﻜﺘﻪ ﺗﻮﺟﻪ ﺩﺍﺷﺖ ، ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﻗﺮﺍﺭ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺑﺮﺍﻱ ﻣﺪﺕ ﻃﻮﻻﻧﻲ ﺩﺭ ﻣﻌﺮﺽ ﺣﺮﺍﺭﺕ ، ﺍﻣﻜﺎﻥ ﺗﺠﺰﻳﻪ  ترکیبات ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺍﻳﻦ ﺍﺯ ﻣﻌﺎﻳﺐ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺑﻪ ﺣﺴﺎﺏ می آید

  • میکرو ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻓﺎﺯ ﺟﺎﻣﺪ  ( SPME )

یک ﺭﻭﺵ ﺟﺬﺏ-ﻭﺍﺟﺬﺏ ﺍﺳﺖ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﻣﻌﻄﺮ ﻭ ﺁﺭﻭﻣﺎﺗﻴﻚ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺁﻥ ﺁﻧﺎﻟﻴﺖﻫﺎ ، ﺍﺯ ﻓﺎﺯ ﮔﺎﺯ  ﻣﺘﻌﺎﺩﻝ ﺑﺎ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻭ ﺑﺪﻭﻥ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻫﺮ ﮔﻮﻧﻪ ﺣﻼﻝ ﺁﻟﻲ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ. ﺍﻳﻦ ﻓﺮﺍﻳﻨﺪ ﺗﻮﺳﻂ ﺳﺮﻧﮓ SPME  ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﻫﻤﺎﻥ ﻃﻮﺭ ﻛﻪ ﺩﺭ ﺷﻜﻞ ﺯﻳﺮ ﻣﺸﺎﻫﺪﻩ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺭﻭﻛﺶ ﻓﻴﺒﺮ ، ﺩﺭ ﻓﻀﺎﻱ ﻓﻮﻗﺎﻧﻲ ﻭﻳﺎﻝ ﺣﺎﻭﻱ  ﻧﻤﻮﻧﻪ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻲﮔﻴﺮﺩ ﻭ ﭘﺲ ﺍﺯ ﺑﺮﻗﺮﺍﺭﻱ ﺗﻌﺎﺩﻝ ﺁﻧﺎﻟﻴﺖ ﻓﺮﺍﺭ ﺟﺬﺏ ﻓﻴﺒﺮ ﻣﻲﺷﻮﺩ.ﭘﺲ ﺍﺯ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﺮﺩﺍﺭﻱ ، ﺳﺮﻧﮓ  ﺩﺭ ﻣﺤﻞ ﺗﻌﺒﻴﻪ ﺷﺪﻩ ﺭﻭﻱ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ GC-MS ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻲﮔﻴﺮﺩ ﺳﭙﺲ ﺟﻬﺖ ﺟﺪﺍﺳﺎﺯﻱ ﻭ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﻲ ﺍﺟﺰﺍﻱ نمونه طی ﻋﻤﻞ ﻭﺍﺟﺬﺏ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺑﻪ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﻣﻨﺘﻘﻞ ﻣﻲﺷﻮﻧد.فضای فوقانی

شکل (۲-۲)  ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻓﻀﺎﻱ ﻓﻮﻗﺎﻧﻲ

ﺳﺎﺩﻩ ﺑﻮﺩﻥ ، ﻋﺪﻡ ﻧﻴﺎﺯ ﺑﻪ ﺣﻼﻝ ﻭ ﺯﻣﺎﻥ ﻛﻮﺗﺎﻩ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺍﺯ ﻣﺰﺍﻳﺎﻱ ﺭﻭﺵ ﻣﻴﻜﺮﻭ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻓﺎﺯ ﺟﺎﻣﺪ ﺍﺳﺖ.ﺍﺯ  ﻣﻌﺎﻳﺐ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﻣﺤﺪﻭﺩﻳﺖ ﺯﻳﺎﺩ ﺩﺭ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺑﺎ ﻧﻘﻄﻪ ﺟﻮﺵ ﻭ ﻭﺯﻥ ﻣﻮﻟﻜﻮﻟﻲ ﺑﺎﻻ یا ترکیبات غیر فرار اشاره کرد.

 روش های ﻧﻮﻳﻦ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ

ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﻃﻴﻒ ﮔﺴﺘﺮﺩﻩ ﺍﻱ ﺍﺯ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻗﻮﻱ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻓﻨﻠﻲ، ﻓﻴﺘﻮﻛﻤﻴﻜﺎﻝ ﻫﺎ، ﺭﻧﮕﺪﺍﻧﻪﻫﺎ، ﺁﻧﺘﻲﺍﻛﺴﻴﺪﺍﻥﻫﺎ، ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺿﺪ ﻣﻴﻜﺮﻭﺑﻲ ﻭ ﻣﻮﺍﺩ ﻃﻌﻢ ﺩﻫﻨﺪﻩ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻋﺼﺎﺭﻩﻫﺎﻱ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﮔﺴﺘﺮﺩﻩﺍﻱ ﺩﺭ  ﺻﻨﺎﻳﻊ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ، ﻏﺬﺍﻳﻲ، ﺁﺭﺍﻳﺸﻲ ﻭ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﻲ ﻣﻮﺭﺩ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻗﺮﺍﺭ ﻣﻲﮔﻴﺮﻧﺪ.ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﺑﺮﺍﻱ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﭼﻨﻴﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺍﺭﺯﺷﻤﻨﺪﻱ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﻭ ﺗﺠﺎﺭﻱ ﺳﺎﺯﻱ ﺁﻥﻫﺎ ﺑﺮﺭﺳﻲ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﺳﻨﺘﻲ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻣﻮﺍﺩ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﻋﻤﺪﺗﺎً ﺑﺮ ﺍﺳﺎﺱ ﺣﻼﻝ ﺍﺳﺘﻮﺍﺭ ﺍﺳﺖ. ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﺻﺤﻴﺢ ﺣﻼﻝ ﻭ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺣﺮﺍﺭﺕ ﻳﺎ  ﺍﺧﺘﻼﻁ ﺑﺮﺍﻱ ﺑﻬﺒﻮﺩ ﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﺟﺮﻡ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻣﻮﺛﺮ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.

ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵﻫﺎ ﺑﻪ ﺯﻣﺎﻥ ﻃﻮﻻﻧﻲﺗﺮﻱ ﻧﻴﺎﺯ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻛﻪ ﻣﻲﺗﻮﺍﻧﺪ ﺧﻄﺮ ﺟﺪﻱ ﺑﺮﺍﻱ ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺣﺮﺍﺭﺗﻲ ۱۲ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﺍﺟﺰﺍﻱ ﮔﻴﺎﻫﻲ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻭﺟﻮﺩ ﭼﻨﺪﻳﻦ ﻫﺰﺍﺭ ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﻴﺖ ﺛﺎﻧﻮﻳﻪ ﺩﺭ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ، ﻧﻴﺎﺯ ﺑﻪ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺭﻭﺵﻫﺎﻳﻲ ﺑﺎ ﺭﺍﻧﺪﻣﺎﻥ ﺑﺎﻻ ﻭ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺳﺮﻳﻊ ﻭﺟﻮﺩ ﺩﺍﺭﺩ. ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻭ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺭﻭﺵ ﻫﺎﻱ ﺟﺪﻳﺪ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻛﻪ ﺑﺎﻋﺚ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺳﺮﻋﺖ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ، ﺯﻣﺎﻥ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻛﻮﺗﺎﻩ ﻭ ﻣﺼﺮﻑ ﻛﻢ  حلال ﻭ ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﻭﻳﮋﻩ ﺍﺯ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻧﺎﭘﺎﻳﺪﺍﺭ ﺩﺭ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺣﺮﺍﺭﺕ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﺩﺭﺍﺩﺍﻣﻪ ۳ ﺭﻭﺵ ﻧﻮﻳﻦ ﻭ ﻛﺎﺭﺍﻣﺪ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺮﺭﺳﻲ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ .

  • ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﻪ ﻛﻤﻚ ﺭﻳﺰﻣﻮﺝ  ( MAE )

اﻭﻟﻴﻦ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺗﺎﺑﺶﺩﻫﻲ ﺍﻣﻮﺍﺝ ﻣﻴﻜﺮﻭﻭﻳﻮ ﺩﺭ ﺳﺎﻝ ۱۹۴۷ ﻃﺮﺍﺣﻲ ﻭ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﺷﺪ. ﺍﻳﻦ ﺍﻣﻮﺍﺝ، ﮔﺴﺘﺮﻩﺍﻱ ﺍﺯ ﺍﻣﻮﺍﺝ  ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﺑﺎ ﻃﻮﻝﻣﻮﺝ ﻛﻮﺗﺎﻩ ﻭ ﮔﺴﺘﺮﻩﻱ ﻓﺮﻛﺎﻧﺴﻲ ﺑﻴﻦ ۰/۳ ﺗﺎ ۳۰ ﮔﻴﮕﺎﻫﺮﺗﺰ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﺍﻧﺮﮊﻱ ﺍﻟﻜﺘﺮﻭﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ  ﻣﺎﻳﻜﺮﻭﻭﻳﻮ ﺑﺎ ﺟﺬﺏ ﺗﻮﺳﻂ ﻳﻚ ﻣﺎﺩﻩ ،ﺑﻪ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﮔﺮﻣﺎ ﺗﺒﺪﻳﻞ ﻣﻲﺷﻮﺩ ۲۴۵۰. ﻣﮕﺎﻫﺮﺗﺰ ﺭﺍﻳﺞ ﺗﺮﻳﻦ ﻓﺮﻛﺎﻧﺲ ﻣﻮﺭﺩ  ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺑﺰﺍﺭﻫﺎﻱ ﻣﺎﻳﻜﺮﻭﻭﻳﻮ ﺗﺠﺎﺭﻱ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﺧﺮﻭﺟﻲ ۶۰۰-۷۰۰ ﻭﺍﺕ ﺍﺳﺖ.

 ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻳﻚ ﺭﻭﺵ ﺳﺎﺩﻩ ، ﺩﻭﺳﺖﺩﺍﺭ ﻣﺤﻴﻂ ﺯﻳﺴﺖ ﻭ ﻣﻘﺮﻭﻥ ﺑﻪﺻﺮﻓﻪ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﺑﻴﻮﻟﻮﮊﻳﻜﻲ ﻓﻌﺎﻝ ﺍﺯ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺍﺳﺖ.ﻣﺎﻳﻜﺮﻭﻭﻳﻮﻫﺎ ﺩﺍﺭﺍﻱ ﺍﻟﻜﺘﺮﻭﻥ ﻭ ﻣﻴﺪﺍﻥ ﻣﻐﻨﺎﻃﻴﺴﻲ ﻋﻤﻮﺩ ﺑﺮ ﻫﻢ ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﻣﻴﺪﺍﻥ ﺍﻟﻜﺘﺮﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ۲ ﻣﻜﺎﻧﻴﺴﻢ ﻫﻢﺯﻣﺎﻥ ﺑﺎﻋﺚ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﮔﺮﻣﺎ ﻣﻲﺷﻮﺩ.ﻳﻜﻲ ﭼﺮﺧﺶ ﺩﻭﻗﻄﺒﻲ ﻭ ﺩﻳﮕﺮﻱ ﻫﺪﺍﻳﺖ ﻳﻮﻧﻲ ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻧﻮﺳﺎﻧﺎﺕ  باعث ﺍﻳﺠﺎﺩ ﺑﺮﺧﻮﺭﺩ ﺑﺎ ﻣﻮﻟﻜﻮﻝﻫﺎﻱ ﺍﻃﺮﺍﻑ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﺁﺯﺍﺩ ﺷﺪﻥ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﮔﺮﻣﺎﻳﻲ ﺩﺭ ﻣﺤﻴﻂ ﻣﻲﺷﻮﺩ.  با ﻓﺮﻛﺎﻧﺲ ۲/۴۵ ﮔﻴﮕﺎﻫﺮﺗﺰ ﺍﻳﻦ ﭘﺪﻳﺪﻩ ۴/۹ ×۱۰ ۹ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺳﺮﻳﻊﺗﺮ ﺍﺗﻔﺎﻕ ﻣﻲﺍﻓﺘﺪ ، ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﮔﺮﻣﺎﻳﺶ ﺣﺎﺻﻞ ﺍﺯ ﺁﻥ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﺳﺮﻳﻊ ﺍﺳﺖ.ﺑﺪﻳﻦ ﻃﺮﻳﻖ ﻛﻞ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺑﻪﻃﻮﺭ ﻫﻢﺯﻣﺎﻥ ﮔﺮﻡ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﺍﺟﺰﺍﻱ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﻣﺎﻳﻜﺮﻭﻭﻳﻮ ﺭﺍ ﻣﻄﺎﺑﻖ ﺑﺎ ﺛﺎﺑﺖﻫﺎﻱ ﺩﻱ ﺍﻟﻜﺘﺮﻳﻚ ﺁﻥﻫﺎ ﺟﺬﺏ ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ.

 ﮔﺮﻣﺎﻱ ﺭﻃﻮﺑﺖ ﺑﺎﻗﻲﻣﺎﻧﺪﻩ ﺩﺭ ﮔﺮﻣﺎﻳﺶ ﺟﺎﻣﺪ ﺑﺎﻋﺚ ﺗﺒﺨﻴﺮ ﺭﻃﻮﺑﺖ ﻭ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻓﺸﺎﺭ ﺑﺨﺎﺭ ﺑﺎﻻ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﺩﻳﻮﺍﺭﻩ ﺳﻠﻮﻟﻲ ﺯﻳﺮﻻﻳﻪ ﺭﺍ ﻣﻲﺷﻜﻨﺪ ﻭ ﻣﺤﺘﻮﻳﺎﺕ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺩﺭ  ﺣﻼﻝ ﺁﺯﺍﺩ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ. ﮔﺮﻣﺎ ﺑﺎﻋﺚ ﺗﺒﺨﻴﺮ ﺭﻃﻮﺑﺖ ﻭ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻓﺸﺎﺭ ﺑﺨﺎﺭ ﺑﺎﻻ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﺷﻜﺴﺘﻪ ﻭ ﺁﺯﺍﺩ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺍﺯ ﺣﻼﻝﻫﺎﻳﻲ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﺛﺎﺑﺖ ﺩﻱ ﺍﻟﻜﺘﺮﻳﻚ ﻭ ﻗﺪﺭﺕ ﺍﻟﻜﺘﺮﻳﻜﻲ ﺑﺎﻻﻳﻲ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺗﺎ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﻣﺎﻛﺮﻭﻭﻳﻮ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺷﺪﺕ ﺟﺬﺏ ﻛﻨﻨﺪ ﺑﺎﺍﻳﻦ ﻭﺟﻮﺩ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺑﺎ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻣﺨﻠﻮﻃﻲ ﺍﺯ ﺣﻼﻝﻫﺎ ، ﻗﺪﺭﺕ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻭ ﺗﻮﺍﻧﺎﻳﻲ ﻣﺤﻴﻂ ﺑﺮﺍﻱ ﺗﻌﺎﻣﻞ ﺑﺎﻣﺎﻛﺮﻭﻭﻳﻮﺭﺍ ﺗﻌﺪﻳﻞ ﻛﺮﺩ.ﺍﻓﺰﻭﺩﻥ ﺁﺏ ﺑﻪ ﺣﻼﻝ ﻣﻤﻜﻦ ﺍﺳﺖ ﻣﻮﺟﺐ  افزایش ﺑﺎﺯﺩﻩ ﺷﻮﺩ.

از ﺩﻳﮕﺮ ﻭﻳﮋﮔﻲﻫﺎﻱ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﻧﻴﺎﺯ ﻛﻢ ﺑﻪ ﺣﻼﻝ ، ﺯﻣﺎﻥ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻛﻮﺗﺎﻩﺗﺮ ﻭ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﻬﺘﺮ ﻧﺴﺒﺖ  ﺑﻪ ﺳﻮﻛﺴﻠﻪ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩ؛ﺑﻨﺎﺑﺮﺍﻳﻦ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﺟﺎﻳﮕﺰﻳﻦ ﺑﺎﻟﻘﻮﻩ ﺑﺮﺍﻱ ﺭﻭﺵﻫﺎﻱ ﻣﻌﻤﻮﻝ ﺩﺭ ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ  ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ.ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪﻩ ﺍﺳﺖ، ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺟﻬﺖ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻓﻨﻠﻲ ﺳﺮﻳﻊﺗﺮ ﺍﺯ ﺭﻭﺵ ﺭﻓﻼﻛﺲ  عمل ﻣﻲﻛﻨﺪ

2-استخراج به کمک فراصوت

این ﺭﻭﺵ ﺷﺎﻣﻞ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﺍﻣﻮﺍﺝ ﺻﻮﺗﻲ ﺑﺎ ﺷﺪﺕ ﺑﺎﻻ،ﻓﺮﻛﺎﻧﺲ ﺑﺎﻻ ﻭﺗﻌﺎﻣﻞ ﺁﻥﻫﺎ ﺑﺎ ﻣﻮﺍﺩ ﺍﺳﺖ.ﺍﻳﻦ ﺗﻜﻨﻴﻚ ﻳﻚ ﻓﻨﺎﻭﺭﻱ ﺑﺎﻟﻘﻮﻩ ﻣﻔﻴﺪ ﺍﺳﺖ ﺯﻳﺮﺍ ﺑﻪ ﺍﺑﺰﺍﺭ ﭘﻴﭽﻴﺪﻩﺍﻱ ﻧﻴﺎﺯ ﻧﺪﺍﺭﺩ ﻭ ﻧﺴﺒﺘﺎ ﻛﻢﻫﺰﻳﻨﻪ ﺍﺳﺖ. ﺍﺯ ﺁﻥ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺩﺭ ﻫﺮ ﺩﻭ ﻣﻘﻴﺎﺱ ﻛﻮﭼﻚ ﻭ ﺑﺰﺭﮒ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ.ﺗﺤﺖ ﻋﻤﻞ ﻓﺮﺍﺻﻮﺕ ﺫﺭﺍﺕ ﺟﺎﻣﺪ ﻭ ﻣﺎﻳﻊ ﺍﺭﺗﻌﺎﺵ ﻳﺎﻓﺘﻪ ﻭ  ﺣﺮﻛﺘﺸﺎﻥ ﺗﺴﺮﻳﻊ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻭ ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﺩﻟﻴﻞ ﺍﻣﻼﺡ ﺑﻪ ﺳﺮﻋﺖ ﺍﺯ ﻓﺎﺯ ﺟﺎﻣﺪ ﺑﻪ ﺣﻼﻝ ﭘﺨﺶ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﺍﮔﺮ ﺷﺪﺕ ﺍﻣﻮﺍﺝ ﻓﺮﺍﺻﻮﺕ ﺩﺭﻳﻚ ﻣﺎﻳﻊ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﻳﺎﺑﺪ ﺑﻪ ﻧﻘﻄﻪﺍﻱ ﻣﻲﺭﺳﺪﻛﻪ ﻧﻴﺮﻭﻫﺎﻱ ﺩﺭﻭﻥ ﻣﻮﻟﻜﻮﻟﻲ ﻗﺎﺩﺭ ﺑﻪ ﻧﮕﻪﺩﺍﺷﺘﻦ ﺳﺎﺧﺘﺎﺭ ﻣﻮﻟﻜﻮﻟﻲ ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ ﻭ ﺷﻜﺴﺘﻪ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ ﻭ ﺣﺒﺎﺏ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﻓﺮﺍﻳﻨﺪ ﺣﻔﺮﻩﺯﺍﻳﻲ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻨﺪ(ﺷﻜﻞ (۴-۲ .ﺳﻘﻮﻁ ﺣﺒﺎﺏﻫﺎ ﻣﻲﺗﻮﺍﻧﺪ ﺍﺛﺮﺍﺕ ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ، ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻭ ﻣﻜﺎﻧﻴﻜﻲ ﺍﻳﺠﺎﺩ ﻛﻨﺪ ﻛﻪ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺑﺎﻋﺚ  اﺧﺘﻼﻝ ﺩﺭ ﻏﺸﺎﻫﺎﻱ ﺑﻴﻮﻟﻮﮊﻳﻜﻲ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﺗﺎ ﺍﻧﺘﺸﺎﺭ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻗﺎﺑﻞﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺭﺍﺗﺴﻬﻴﻞ ﻛﻨﺪ ﻭ ﻧﻔﻮﺫﺣﻼﻝ ﺭﺍ ﺩﺭ ﺳﻠﻮﻝ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺩﻫﺪ ﻭﺍﻧﺘﻘﺎﻝ ﺟﺮﻡ ﺭﺍ ﺑﻬﺒﻮﺩ ﺑﺨﺸﺪ.

ﺍﻣﻮﺍﺝ ﺻﻮﺗﻲ ﺑﻪ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﻭ ﻓﺮﻭﭘﺎﺷﻲ ﻧﺎﻣﺘﻘﺎﺭﻥ ﺭﻳﺰ ﺣﻔﺮﻩﻫﺎ ﺩﺭ ﻣﺠﺎﻭﺭﺕ ﺩﻳﻮﺍﺭﻩﻫﺎﻱ ﺳﻠﻮﻟﻲ ﻣﻨﺘﻬﻲ ﻣﻲﺷﻮﺩ ﻛﻪ ﻣﻨﺠﺮ ﺑﻪ ﭘﺎﺭﻩ ﺷﺪﻥ ﺳﻠﻮﻝﻫﺎ ﻣﻲﺷﻮﺩ. ﺍﺯ ﻣﺰﺍﻳﺎﻱ ﺍﺻﻠﻲ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺑﻪ ﺯﻣﺎﻥ ﺁﻣﺎﺩﻩﺳﺎﺯﻱ ﻛﻤﺘﺮ،ﻧﻴﺎﺯ ﺑﻪ ﻣﻘﺪﺍﺭ ﻛﻢ ﻣﺎﺩﻩ،ﻣﻘﺮﻭﻥ ﺑﻪ ﺻﺮﻓﻪ ﺑﻮﺩﻥ،ﻛﺎﺭﺍﻳﻲ ﺑﺎ ﺣﺪﺍﻗﻞ ﺣﻼﻝ ﻭ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺗﻮﺍﻥ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻧﻤﻮﻧﻪ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩ.ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﺭﻭﺵ ﺑﺴﻴﺎﺭ ﻣﻔﻴﺪﻱ ﺑﺮﺍﻱ ﺟﺪﺍﺳﺎﺯﻱ ﻭ ﺧﺎﻟﺺﺳﺎﺯﻱ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ  ﻓﻌﺎﻝ ﺯﻳﺴﺘﻲ ﺍﺳﺖ.ﻋﻴﺐ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺍﺛﺮﻣﺨﺮﺏ ﮔﺎﻩ ﺑﻪ ﮔﺎﻩ ﺍﻣﺎ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪﺷﺪﻩ ﺍﻧﺮﮊﻱ ﻓﺮﺍﺻﻮﺕ ﺑﺮ ﺭﻭﻱ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎﺕ ﻓﻌﺎﻝ ﮔﻴﺎﻫﺎﻥ ﺩﺍﺭﻭﻳﻲ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﺗﺸﻜﻴﻞ ﺭﺍﺩﻳﻜﺎﻝﻫﺎﻱ ﺁﺯﺍﺩ ﻭ ﺩﺭ ﻧﺘﻴﺠﻪ ﺗﻐﻴﻴﺮﺍﺕ ﻧﺎﻣﻄﻠﻮﺏ ﻣﻮﻟﻜﻮﻝﻫﺎﻱ ﺩﺍﺭﻭیی ﺍﺳﺖمرضیه پائیزی

شکل (۴-۲)    ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺷﻤﺎﺗﻴﻚ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﻪ ﻛﻤﻚ ﻓﺮﺍﺻﻮﺕ

شکل (5-2) ﺗﺼﻮﻳﺮ ﺷﻤﺎﺗﻴﻚ ﺍﺯ ﻓﺮﺁﻳﻨﺪ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﻪ ﻛﻤﻚ ﻓﺮﺍﺻﻮﺕ

  • ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﻣﺎﻳﻊ ﻓﻮﻕ بحرانی

اﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﻣﺎﻳﻊ ﻓﻮﻕ ﺑﺤﺮﺍﻧﻲ ﻳﻚ ﺭﻭﺵ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﺑﺎ ﺣﻼﻝ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺗﺠﻬﻴﺰﺍﺕ ﻭﻓﻨﺎﻭﺭﻱ ﭘﻴﺸﺮﻓﺘﻪ ﻭ ﮔﺮﺍﻥﻗﻴﻤﺖ،ﻛﺎﺭﺑﺮﺩ ﺗﺠﺎﺭﻱ ﺁﻥ ﻛﻤﺘﺮ ﺻﻮﺭﺕ ﻣﻲﮔﻴﺮﺩ . ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺭﻙ ﻣﻌﻴﺎﺭﻫﺎﻱ ﻃﺮﺍﺣﻲ ﻭ ﻋﻤﻠﻜﺮﺩ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺣﺎﻝ ﺣﺎﺿﺮ ﻳﻚ ﺭﻭﺵ ﻛﺎﻣﻼ ﺛﺎﺑﺖ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻭ ﺟﺪﺍﺳﺎﺯﻱ ﺍﺳﺖ.

ﺩﺭﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻭﻳﮋﮔﻲ ﺍﻧﺘﺸﺎﺭ ﻣﻄﻠﻮﺏ ﺣﻼﻝ ﺩﺭﻧﺰﺩﻳﻜﻲ ﻧﻘﺎﻁ ﺑﺤﺮﺍﻧﻲ ﺁﻥﻫﺎ ﺑﺎﻋﺚ ﻧﻔﻮﺫ ﻋﻤﻴﻖﺗﺮ ﺩﺭ ﻣﺎﺗﺮﻳﺲ ﮔﻴﺎﻩ ﺟﺎﻣﺪ ﻭ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝ ﻛﺎﺭﺁﻣﺪﺗﺮ ﻭ ﺳﺮﻳﻊﺗﺮ ﺑﻪ ﺣﻼﻝﻫﺎﻱ ﺁﻟﻲ ﻣﻌﻤﻮﻟﻲ ﻣﻲﺷﻮﺩ.ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﻣﻲﺗﻮﺍﻥ ﺍﺯ ﺣﻼﻝﻫﺎﻱ ﻣﺨﺘﻠﻔﻲ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻫﮕﺰﺍﻥ ،ﭘﻨﺘﺎﻥ ، ﺑﻮﺗﺎﻥ، ﺍﻛﺴﻴﺪﻧﻴﺘﺮﻭﮊﻥ ﻭ ﻛﺮﺑﻦ ﺩﻱ ﺍﻛﺴﻴﺪ ﻛﻪ ﻣﺘﺪﺍﻭﻝﺗﺮﻳﻦ ﺣﻼﻝ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺭﻭﺵ ﺍﺳﺖ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﻛﺮﺩ.

ﺩﻱ ﺍﻛﺴﻴﺪﻛﺮﺑﻦ ﺑﻪ ﺩﻟﻴﻞ ﺩﺍﺭﺍﺑﻮﺩﻥ ﺧﺼﻮﺻﻴﺎﺗﻲ ﭼﻮﻥ ﺑﻲﺧﻄﺮ ﻭ ﻏﻴﺮ ﺳﻤﻲ ﺑﻮﺩﻥ،ﺟﺪﺍ ﺷﺪﻥ ﺭﺍﺣﺖ ﺍﺯ ﺭﻭﻏﻦ ﺍﺳﺘﺨﺮﺍﺝﺷﺪﻩ، ﻛﺸﺶ ﺳﻄﺤﻲ ﻛﻢ،ﻭﻳﺴﻜﻮﺯﻳﺘﻪ ﻭ ﻧﻔﻮﺫ ﺯﻳﺎﺩ،ﺍﺭﺯﺍﻥ ﺑﻮﺩﻥ،ﺳﺎﺯﮔﺎﺭﻱ ﺑﺎ ﻣﺤﻴﻂﺯﻳﺴﺖ ،ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻳﻚ ﺣﻼﻝ ﻓﻮﻕ بحرانی کاربرد ﺯﻳﺎﺩﻱ ﺩﺍﺭد

تصویر مرضیه پائیزی

مرضیه پائیزی

سایر پست ها

آفات یونجه

https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور

سرخرطومی برگ یونجه

تخم های این حشره شلجمی و به رنگ لیمویی مایل به زرد با پوسته شفاف می باشد. تخم ها بعد از رشد جنین تغییر رنگ داده و در موقع تفریخ به رنگ تیره در می آیند. لارو این حشره به رنگ سفید شیری تا زرد و متشکل از 12 حلقه می باشد همچنین روی آن علامتی به شکل Y و به رنگ سفید وجود دارد.

شفیره های این حشره از نوع آزاد هستند که ابتدا به رنگ زرد مایل به سبز می باشند ولی بعد از مدتی به رنگ تیره در می آیند. حشره کامل این آفت سرخرطومی نسبتا کوچکی ست که رنگ آن قهوه ای روشن تا خاکستری مایل به سیاه تغییر می کند.

آفات یونجه

 

دیگر خصوصیات حشره کامل

شاخک از تیپ زانویی و 12 بندی، چشم های مرکب سیاه رنگ با جلای فلزی، پیش قفسه بیضی شکل، قوسی شکل بودن بالوش ها در انتهای بدن، وجود شکستی در حلقه انتهایی شکم افراد نر، بند چهارم پنجه بلند تر و مجهز به دو ناخن

خسارت = خسارت عمده مربوط به لارو سن 3 و 4، سوراخ و سوراخ و مشبک شدن برگ ها، تغذیه لاروها از جوانه انتهایی و مرکزی، توقف رشد گیاه و نابودی محصول چین اول

روش های کنترل

فیزیکی: استفاده از شعله افکن برای از بین بردن فرم زمستان گذران

شمیایی:  استفاده از سم لاروین در زمانی که ارتفاع یونجه کمتر از 5

زراعی: 1- برداشت زود هنگام با دروگر بشقابی

2- چراندن پاییزه مزرعه

علف کش: استفاده از علف کش پاراکوآت به نسبت 4 لیتر در هکتار در موقعی که ارتفاع یونجه حدود 5cm

سرخرطومی ریشه یونجه

شامل گونه های مختلف از جنس sitona  است که گونه های غالب این آفت در ایران شامل s. Puncticticollis و callosaus  s. می باشند.

خصوصیات کلیسرخرطومی ریشه

حشره بالغ دارای بدنی کشیده و به رنگ قهوه ای تا خاکستری، بالپوشها کشیده و دارای فلس های نقره ای تا قهوه ای، تخم ها بیضی شکل و به رنگ زرد لیمویی و بعد از مدتی تیره، دارای 4 سن لاروی و به رنگ سفید، شفیره لوزی شکل و به رنگ زرد لیمویی، زمستان گذرانی به صورت حشره بالغ

روش های کنترل

کنترل زراعی:

الف) کف بر کردن

ب) چراندن مزرعه

پ) شخم و برگرداندن خاک

کنترل فیزیکی:

استفاده از شعله افکن

کنترل شیمیایی:

استفاده از دیازینون 60% به نسبت یک لیتر در هکتار

سرخرطومی بذر یونجه

  • این آفت دارای گونه های متعددی ست که اغلب آنها آفت تخمدان و بذور نرم گیاهان علوفه ای از جمله شبدر و یونجه هستند. خسارت این آفت مربوط به مرحله لاروی ست که به تخمدان ها و یا بذور جوان حمله می کنند و در حال حاضر خسارن آن اقتصادی نیست. میزبان های اصلی این حشره شبدر و یونجه ست اما ممکن است روی لوبیا هم دیده شود.

خصوصیات کلیعاطفه تقوائی

حشره بالغ دارای بدنی بسیار محدب و گرد وسیاه رنگ، پاها به استثنای ران ها به رنگ قرمز مایل به قهوه ای، تشخیص گونه های این غالبا بر اساس شکل اندام تناسلی خارجی ست، خسارت این آفت بسیار کم است، زمستان گذرانی به صورت حشره کامل داخل بقایای گیاهی، دارای دو نسل در سال می باشد

روش های کنترل

الف: کنترل زراعی

1- برداشت قبل از گلدهی کامل

2- عدم کاشت شبدر در کنار مزارعی با هدف اختصاصی برای تولید بذر یونجه

ب: کنترل شیمیایی

با توجه به پائین بودن تراکم جمعیت آفت و خسارت وارده از آن، نیازی به کنترل شیمیایی اختصاصی علیه آن نیست

سوسک شاخک بلند ریشه یونجه

  • این حشره در کشور های اروپای مرکزی، چین و روسیه به عنوان آفت یونجه نام برده شده و تنها گونه جنس plagionotus است که در مرحله لاروی، ریشه یونجه را مورد حمله قرار می دهد.
  • این در حالی ست که سایر گونه های این جنس در مرحله لاروی غالبا به چوب درختانی مثل بید، بلوط و راش حمله کرده و خسارت وارد می کنند. این حشره عمدتا زمستان را به صورت لارو کامل درون ریشه بوته های آلوده یونجه سپری می کند و تنها دارای یک نسل در سال می باشد.

خصوصیات کلی حشره بالغخوشه پرور

  • دارای بدنی کشیده و باریک به طول 18 mm
  • بند های قفسه سینه، شکم و پاها دارای موهای زرد رنگ
  • چشم های مرکب هلالی، سیاه رنگ و با فاصله قابل توجه از پیش گرده
  • پیش گرده دارای دو نوار زرد رنگ مودار عرضی

خسارت

الف: زرد شدن برگ ها و ضعیف و کوچک تر شدن بوته های آلوده

ب: خشکیدگی بوته های یونجه

سن سبز یونجه

انتشار جهانی دارد و گونه ای پلی فاژ است، حشره کامل بدنی کشیده و به رنگ سبز مایل به زرد، صفت افترافی وجود سپرچه مثلثی شکل بین دو بال رویی، افراد نر تیره تر از افراد ماده هستند، زمستان گذرانی به صورت تخم درون ساقه وعلف های هرز، تعداد نسل ها در مناطق مختلف متفاوت می باشد

خسارتسن سبز

تغذیه پوره ها و حشرات کامل از گل ها، زرد شدن براکته های باز شده، ریزش بیشتر غنچه ها و گل ها، خسارت شدیدتر در مزارعی تنش آبی

روش های کنترل

الف: کنترل زراعی

1- برداشت زود هنگام مزرعه

2- برداشت در ابتدای گلدهی

3- جمع آوری و از بین بردن علف های هرز

ب: کنترل فیزیکی

سوزاندن مزرعه آخر اسفند ماه

شته خالدار یونجه

بیضی شکل، بدن لیمویی رنگ، شاخک ها تیره رنگ، دم گرزی شکل، کورنیکول مثلثی ناقص، خرطوم کوتاه

میزبان و خسارت

  • میزبان اصلی آفت یونجه می باشد. خسارت وارده به گیاه ابتدا به صورت زردی ست که این مورد به خاطر وجود ماده سمی در بزاق حشره است. در نهایت رنگ زرد گیاه به قهوه ای تبدیل می شود. آلودگی در ابتدا به صورت لکه ای ست اما ممکن است تمام مزرعه را در بر گیرد.
  • علاوه بر کاهش کیفیت یونجه باعث کاهش کمیت آن به میزان قابل توجهی میشود. حشره با ترشح عسلک محیط مناسبی برای قارچ مولد دوده فراهم می کند. این آفت ناقل بیماری های ویروسی نیز می باشد.

زیست شناسی

زمستان گذرانی به صورت ماده های بالدار بکرزا داخل بقایا، ارتباط مستقیم تولید مثل با دما و رطوبت محیط، دارای 15 تا 30 نسل در سال، دارای زندگی هلوسیکلیک

روش های کنترلشته خالدار

الف: کنترل زراعی

کاشت واریته های مقاوم

ب: دشمنان طبیعی

1- لارو بالتوری

2- خانواده coccinellidae

زنبور بذر خوار یونجه

حشره ماده سیاه رنگ با جلای فلزی، شکم گرد و مجهز به تخم ریز، خسارت مربوط به دوره لاروی ست و به صورت تغذیه از بذر، لارو کامل به رنگ شیری و بدون پا، دارای 30 تا 40 نسل در سال، تخم ها به صورت شلجمی، زمستان گذرانی به صورت لارو کامل داخل بذور یونجهزنبور بذر خوار

روش های کنترل

کنترل زراعی:

الف) بوجاری بذور

ب) شخم عمیق

پ) برداشت قبل از گلدهی کامل چین اول

کنترل فیزیکی:

استفاده از شعله افکن در اواخر پائیز یا اوایل زمستان

کنترل شیمیایی:

ضدعفونی بذر در انبار با استفاده از قرص فستوکسین

زنجرک یونجه

معروف به زنجرک سیب زمینی، بدون خسارت اقتصادی، حشره کامل به رنگ سبز مایل به زرد، زمستان گذرانی به صورت افراد کامل داخل بقایای گیاهی، تعداد نسل متفاوت در مناطق مختلفزنجرک

انواع خسارت

الف: مستقیم

مکیدن شیره گیاهی و ایجاد لکه سوخته از طریق تزریق بزاق سمی

ب: غیر مستقیم

انتقالی بعضی بیماری های ویروسی

روش کنترل

مالاتیون57 % : 2 لیتر در هکتار

گوزاتیون 20% : 2 لیتر در هکتار

زولن 35% : 3 لیتر در هکتار

کرم برگخوار یونجه

  • خسارت: لارو های نسل دوم این حشره چین دوم مزارع یونجه را به صورت لکه ای مورد حمله قرار می دهند. لارو های جوان از سطح زیرین برگ های یونجه تغذیه می کنند و در سنین 3 و 4 تمام برگ های یونجه به ویژه برگ های انتهائی را مورد حمله قرار می دهند طوری که فقط ساقه های بدون برگ باقی می ماند.کرم برگخوار

کنترل: استفاده از سم زولن 35% به نسبت 3 لیتر در هکتار

 

تصویر عاطفه تقوائی

عاطفه تقوائی

سایر پست ها

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید