کرم برگخوار کارادرینا
کرم برگخوار کارادینا آفتی مرموز که در هرجا گیاه و برگ سبز قراردارد احتمال حضورش وجود دارد. کرم برگخوار کارادینا با اشتهای سیری ناپذیر خود اکثرا در حال تغذیه از بافتهای تازه و غیرخشبی گیاهان بوده و تمامی گیاهان اعم از زراعی، باغی، گلخانهای و حتی علف هرز را مورد حمله قرار میدهد.
واژه کرم که برای این آفت ( کرم برگخوار کارادرینا ) و سایر آفات مشابه به کار میرود چندان مناسب نیست و عموم فکر میکنند که این آفت از اول تا آخر زندگی خود را به صورت کرم میماند. اما در واقع به این آفات لارو گفته میشود و مرحله ای از چرخه آفت به حساب میآید و مراحل دیگری همچون تخم،شفیره، حشره بالغ و .. نیز از چرخه زندگی آنهاست.
کرم برگخوار کارادرینا جزو آفات پلی فاژ است، یعنی میزبان های زیادی دارد و تقریبا از اکثر محصولات زراعی تغذیه میکند.
مشخصات و چرخه زندگی:
حشره بالغ:
پروانهای کوچک به طول 1 تا 1.5 سانتی متر و عرض( با بالهای باز) تقریبا 3 سانتی متری است. حشره کامل پروانه ای با بالهای جلویی قهوه ای یا خاکستری رنگ، دارای لکه میباشد. حشرات بلغ فقط تا دو هفته زنده می مانند و شدت فعالیت آنها در شب انجام میشود.
https://www.cabidigitallibrary.org/doi/10.1079/cabicompendium.29810
تخم:
حشره بالغ تخم های خود را در دسته های 40 تایی و به تعداد حداکثر 1700 عدد در قسمت زیرین برگ و روی کلوخه های میگذارد. تخم ها کوچک و گرد بوده و قطری در حدود نیم میلیمتر دارند. رنگ تخم ها زرد تا زرد مایل به سبز روشن است، اما چیزی که ما در ظاهر میبینم سفید تا خاکستری بوده زیرا به واسطه ترشحات و موهای بدن حشره بالغ پوشیده میشوند.
لارو:
لاروها معمولا به صورت سبز رنگ دیده میشوند، اما لاروهای خاکستری و تیره رنگ نیز وجود دارد. نوارهای طولی در دو طرف بدن این لارو وجود دارد که روزنه های تنفسی نیز در این قسمتها قرار دارند. پس از خروج از تخم لاروها از همان محل شروع به تغذیه از بافت های گیاه کرده و در طول این مرحله همزمان با رشد خود 4 بار پوست اندازی میکنند.
شفیره:
لارو سن آخر پس از تغذیه کامل وارد خاک شده و با استفاده از ترشحات خود لانه گلی درست کرده و به صورت شفیره در میآید. این مرحله از چرخه زندگی آفت در زیر خاک و داخل لانه های گلی انجام می شود. شفیره ها به رنگ قهوه ای تا خرمایی و طول تقریبی 1 تا 1.5 سانتی متر اند. زمستان گذرانی آفت بخصوص در مناطق سرد به این شکل است.
پیشگیری و کنترل:
- شخم عمیق پس از برداشت محصول، حذف بقایای گیاهی و علف های هرز، استفاده از یخ آب زمستانه
- به کارگیری زنبور براکون، استفاده از تله های فرمونی
- حشره کش فوزالن 3 لیتر در هکتار، لوفنورون 0.5 لیتر در هکتار، پودر وتابل 80 درصد، لاروین دی اف و تیودیکارب 1 کیلوگرم در هکتار،تری کلروفن ب 1 تا 2 کیلوگرم در هکتار