پروانه برگ خوار غلات

پروانه برگ خوار غلات
https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور

برگخوار غلات یا مینوز برگ غلات از آفات گندم بوده و اغلب در مناطق جنوب و جنوب غربی کشور شیوع دارد و به اسامی محلی همچون دفک، شعله، کرف و دودی مشهور است.

سر منشا این آفت شوروی سابق بوده که سپس در ترکیه و در ادامه به مناطق دیگر انتشار یافته است. 

حشره بالغ پروانه کوچکی است و پروانه های ماده معمولا کوچک تر از افراد نر است، طول بدن پروانه 5 الی 5/5 و عرض آن با بالهای باز تقریبا 2 میلیمتر است، در پروانه نر 6 الی 6/5 و عرض 18 میلیمتر است.

در پروانه ماده بال های روئی طلایی و با حاشیه قهوه ای و سطح آن را فلسهای زرد و سیاه پوشانده است. بالهای زیرین تیره تا سیاه و دارای موهای حاشیه ای است.

تخم های آفت به طول نیم میلیمتر و رنگ زرد لیموئی بوده  و به صورت دسته ای و در حدود 8 تا 17 عدد و دارای شکل کنگره مانند در سطح بوده و پس از چند روز سطح تخم ها دچار فرورفتگی شده و جنین در داخل محفظه به شکل هلال ملاحظه می گردد.

آفت گندم

لارو در موقع خروج از تخم به طول یک میلیمتر به رنگ زرد و سپس قهوه ای و در مراحل آخر لاروی به رنگ خاکستری متمایل می گردد.

شروع فعالیت آفت پس از بارندگی های پاییزه و همراه با سبز شدن گندم و جو صورت می گیرد، لاروها از پارانشیم برگ تغذیه کرده و اپیدرم آن را باقی گذاشته و منجر به سفید رنگ دیده شدن بخشهای آلوده از دور می شود.

زمستان گذرانی آفت به صورت لارو در داخل برگغلات و علفهای هرز صورت می گیرد. در فروردین ماه لاروها از برگ خارج شده و در داخل پیله و حداکثر در عمق یک سانتیمتری خاک به شفیره تبدیل می شوند.

پیشگیری و مبارزه

در رابطه با مبارزه زراعی، اجرای شخم بهاره، رعایت تناوب زراعی، تحت چرا قرار دادن محصول سبز مزارع آلوده می تواند از خسارت شدید آفت جلوگیری کند. استفاده از گیاهان میزبان به عنوان تله و سپس سوزاندن آن، استفاده از نور در شب برای جمع آوری و از بین بردن آفت و کوددهی مزرعه برای بهبود و تقویت محصول.

استفاده از سمومی همچون آلدرین، فنیترتیون نیز  برای کنترل و ازبین بردن آفت موثر می باشد.


تصویر سید خالد قیصری

سید خالد قیصری

سایر پست ها

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید