دیازینون Diazinon
• دیازینون با فرمولاسیون %Ec 60 – پودر وتابل %wp40- گرانول %10 است .
نام تجاری آن : بازودین
یک سم حشره کش و کنه کش ارگانوفسفره است .جزو سموم نفوذی است و به صورت تماسی ، گوارشی ، وتنفسی اثر می گذارد .
این سم برای مبارزه و کنترل آفاتی مثل :
شته های خونی ، آگروتیس ( طوقه بر) ، کرم سفید ریشه ، سوسک سیاه گندم ، سن گلابی ، شپشک آرد ، شپشک برنج ، زنجرک ها ، تریپس انگور است. همچنین در دامپزشکی به عنوان انگل کش استفاده میشود .
همچنین محصولات گلخانه ای ، گیاهان آپارتمانی ( مثل شلفرا، حسن یوسف ) . گیاهان زینتی ، آناناس ، موز ،مرکبات ،چغندر و سویا ،برنج وحشرات خاکزی و مگس ها مورد استفاده قرار می گیرد .
• دیازینول چگونه اثر می گذارد ؟
این سم یک آنزیمی را کنترل می کند به نام آنزیم استیل کولین استراز . این آنزیم برای تحریک اعصاب لازم است و استیل کولین را در محل سیناپس حشره و افت هیدرولیز کرده و باعث انقباض مردمک می شود ، درواقع روی سیستم عصبی آفت تاثیر گذاشته و در نهایت مرگ آفت و حشره را منجر می شود .
• چگونه از دیازینول استفاده کنیم ؟
این سم به صورت شربتی و اسپری و پودر قابل تهیه است و حالت روغنی دارد .اگر شربتی باشد می توان ۱ لیتر را در آب حل نمود و داخل مخزن سم پاش ریخت و بعد از مخلوط شدن می توان سمپاشی کرد . اگر هم اسپری باشد می توان آنرا روی گیاهان آپارتمانی و.. اسپری کرد .
✓ البته مقدار سم حل شده در آب با توجه به محصول و آفت مورد نظر تغییر میکند. مثلاً برای آفات مربوط به درختان جنگلی و میوه ( کرم سفید ریشه) به مقدار 3 تا 3.5 لیتر در هکتار استفاده می کنیم . برای انواع شپشک ها 1 لیتر در هزار .
✓ از این سم می توان از روش برج پاشش هم استفاده کرد. مثلاً : برای شپشک آرد از روش برج پاشش در آزمایشگاه استفاده می شود.
• این سم را که در آب حل می کنیم می توان به مدت ۳ بار به فاصله ۳ روز استفاده کرد.
دوره کارنس دیازینون : یعنی مدت زمانی که از آخرین سمپاشی است تا برداشت محصول . به مدت ۱۰ روز است .
مقدار سمیت : دیازینون LD50 % mg/kg مقدار سمی است که می تواند ۵۰ درصد حشرات و آفات را مورد آزمایش قرار بدهد و بکشد . LC50 بیانگر غلظت است در واحد ppm. و EC60 هدایت الکتریکی آب یا میزان شوری آب .
خطر برای انسان و محیط زیست :
برای زنبور عسل و پرندگان و انسان ها بسیار خطرناک است .
در انسان ها باعث تهوع ، سرگیجه و سردرد ، بی حسی ، اختلال در دید می شود .
در روز و هوای گرم و آفتابی سمپاشی باعث گیاه سوزی شده.