کرم سیب

کرم سیب Cydia pomonela

کرم سیب

https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور

معرفی : این آفت کرم دانه خوار سیب است و در واقع هدف از خوردن گوشت میوه رسیدن به دانه است.
از آفات مخرب و کلیدی باغات سیب است.
میزبان ها:
هرچند این آفت به کرم سیب مشهور است، اما در نبود میزبان سیب در باغات، به درختان میوه ی دانه دار مانند گلابی و درختان میوه ی هسته دار مانند زردآلو، خرمالو، آلبالو، هلو، بادام و انار و گوجه سبز و گردو حمله میکند.خسارت کرم سیب
زیست شناسی:
لارو این آفت زمستان در پناهگاه هاو زیر کلوخه ها و شکاف پوسته تنه درختان در داخل پیله سفیدرنگ و ضخیم خود به صورت دیاپوز درجه حرارت را تا 4- تحمل میکند،  اما در صورت کاهش بیشتر دما اکثر لاروها تلف خواهند شد.

با مساعد شدن شرایط آب و هوایی در اوایل بهار تبدید بە شفیرە شدە و مصادف با بازشدن گل های درختان سیب حشرات کامل خارج میشوند، به طوری که پرواز پروانه های نسل اول یا نسل زمستان گذران در اواخر فروردین ماه شروع میشود و در اواخر اردیبهشت ماه به اوج خود میرسد.

شب پره های این آفت لکه هایی قهوه ای تیره با جلای فلزی در انتهای بال های جلویی دارند.سیب کرم زده
تغذیه آنها از شهد یا نوش گل و قطرات شبنم است.
سپس جفتگیری کرده و تخمگذاری آنها بیشتر انفرادی و گاهی دسته های  2تا 3تایی روی گلبرگ و کاسبرگ و نهنج وگاهی سرشاخه ها و برگهای کناری میوه های گیاهان میزبان و حتی روی میوه ها در نسل های دوم و سوم است.
هر شب پره بسته به شرایط محیطی به طور متوسط 50 تا 60 تخم میگذارد.لارو کرم سیب
لاروهای جوان نسل اول با طی کردن دوره ی جنینی که در بیشتر مناطق 6روز است، بلافاصله با خروج از تخم معمولا از گلگاه وارد میوە شدە و از گوشت میوه تغذیه میکنند که این نسل اول همزمان با فندقی شدن میوه میباشد.

کرم سیب

لاروها بە ندرت بیرون از میوە دیده میشوند، لذا دانستن سیکل زندگی آفت در کنترل بسیار موثر است که لارو را قبل از دخول به میوه از بین برد، زیراکه لارو داخل میوه از آفت کش ها محفوظ میماند.
لارو سیب پس از ورود به میوه به سمت دانه های میوه حرکت میکند و در این مسیر از بافت میوه و دم میوه تغذیه میکند.
لاروها با رسیدن به سن آخر لاروی از میوه خارج شده و با تنیدن پیله ابریشمی در زیر پوستک درختان و یا دیگر پناهگاه ها، شفیره شده و دوباره حشرات بالغ ظاهر میشوند.سیب کرم خورده
آخرین نسل این آفت، به صورت لارو سن آخر در لای پوسته درختان یا زیر کلوخه ها در باغات، زمستان گذرانی کرده و در بروز سرما به صورت غیرفعال یا دیاپوز هستند.
تعداد نسل های آفت بسته به شرایط آب و هوایی از سه تا چهار نسل متغیر است.

خوشه پرور
خسارت:
خسارت در نسل اول آفت به دلیل اینکه لاروهای نسل اول معمولا از گلگاه و از دم میوه وارد میوه میشوند، سبب ریزش میوه میشوند، ولی در نسل دوم از هرجایی از میوه میتوانند وارد میوه شوند و خسارت نسل دوم به مراتب بیشتر است، زیرا جمعیت کرم سیب در این نسل افزایش می یابد.

علائم شامل کرم خوردگی و رشد نامتقارن و بدشکلی میوە است و سبب کاهش کمی و کیفی یا کاهش بازار پسندی میوه میشود.خسارت کرم سیب
کنترل:
فیزیکی:
یخ آب زمستانه: این روش میتواند لاروهای سن آخر زمستان گذران را که در زیر کلوخه ها و در لابه های ذرات خاک هستند، از بین ببرد، این کار جمعیت آفت مهاجم نسل اول و سپس نسل های بعدی را کم میکند.

سحر امینی

روش بعدی در داخل بطری آب معدنی گازوئیل یا اسانس آویشن یا روغن خردل ریخته و دهانه را کمی بزرگ کرده و با سیمی مفتولی از درخت آویزان کنید تا سبب دور ماندن حشره بالغ تخم گذار شود.

شخم عمیق نیز پناهگاه این آفت را از بین برد.
از بین بردن علف های هرز و جمع آوری سیب های افتاده از درخت که اکثرنا حامل این کرم هستند.
بیولوژیک:
این واژه به معنی پدید آوردن مجموعه ای است که در آن جمعیت یک گونه توسط افراد گونه ای دیگر، با مکانیز هایی نظیر شکارگری، پارازیتیسم، بیماری زایی یا رقابت ( هدف حمایت از دشمنان طبیعی) محدود شود.
این اعمال ممکن است با دخالت هدفمند انسان یا نتیجه عملی یک نیروی طبیعی خودجوش باشد.

زنبور تریکوگراما با پارازیته کردن تخم این آفت جمعیت آنهارا کاهش میدهند.
استفاده از تلە های نوری و فرمونی کە اختصاصی هستند و نیز کاربرد سم در تلە میتواند در از بین بردن آفت نقش مهمی داشته باشد.
حفظ دشمنان طبیعی و عدم به کار گیری سمپاشی های غیر اصولی و همه گیر برای بقا و تنوع بیولوژیکی و عدم بهم خوردن دشمنان طبیعی در زیست بوم ها

شیمیایی: این روش بیشتر برای حالتی است کە جمعیت آفت به صورت طغیانی درآمده است.
این آفت بیشتر در زمانی که تخم یا حشره بالغ است در دسترس برای سمپاشی است و در صورت تبدیل شدن به لارو و ورود به میوه از دسترس خارج میشود، لذا تعیین زمان درست سمپاشی است که سبب کنترل درست و به صرفه آفت میشود.

اولین سمپاشی بهتر است همزمان با تورم جوانه ها و با سموم دیازینون یا دورسبان EC60%به نسبت یک در هزار یا دیازینون WP40% به نسبت 1/5در هزار باشد.
سموم فوزالن و آزینفوس متیل نیز در کنترل آفت موثرند.دومین سمپاشی در زمان ظهور برگ های اولیه سیب است و تقریبا بعد از ریزش 70یا 80 درصدی شکوفه ها با سموم سیستمیک مثل استامی پراید است.

سمپاشی سوم در زمان فندقی شدن میوه هاست که همزمان با ظهور نسل یک این آفت با سموم فن والریت یا استامی پراید است.بقیه دفعات با فاصله 25روز تکرار شود.

هربار باید نوع سم را عوض کرد تا مقاومت نسبت به سم به وجود نیاید.

تصویر سحر امینی

سحر امینی

سایر پست ها

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید