گل رز
آشنایی با مراحل کاشت، پرورش و نگهداری بوته رز
گل رز یکی از زیباترین و معطرترین گیاهان فضای سبز است که در رنگ های مختلف دارای نماد های مختلف است.
رز سفید نشانه معصومیت،رز قرمز نشانه عشق پایدار،رز زرد نشانه ابراز شادی، رز صورتی نشانه قدردانی و رز نارنجی نشانه شور و اشتیاق است.استفاده از رز در محوطه فضای سبز منزل وسایر فضاهای سبز نظیر پارک ها، بیمارستان ها و…کاربرد فراوان دارد و سبب جلوهگر شدن زیبایی و طراوت در آن محیط میشود.
در ادامه به مراحل کاشت،پرورش ونگهداری این گل زیبا میپردازیم.
قبل از کاشت:
قبل از شروع توجه به این نکته ضروری است که گلها در مناطق جغرافیایی مختلف رشد یکسانی ندارند پس اطمینان حاصل کنید نوع گلی که انتخاب کردهاید با شرایط آب و هوایی منطقه شما سازگار باشد. گل رز دارای تنوع زیای است از گلهای مینیاتوری گرفته تا گل رز هیبریدی. اگر میخواهید نوعی از گل رز را بکارید که مراقبت از آن آسانتر باشد بهتر است گلهای بوتهای را انتخاب کنید.
مکان انتخابی برای کاشت رز باید از تابش حداکثری نور خورشید برخوردار باشد.چندان به ترکیبات خاک حساس نیست اما هرچه خاک غنی تر باشد نرخ گلدهی بالا میرود. همچنین pH مناسب برای رز ۵/۵ تا۷ میباشد. نیاز مند زهکشی مناسب و آبیاری منظم است.
زمان مناسب کاشت:
بهتر است گل رز را در بهار (بعد از آخرین یخبندان) یا در پاییز (حداقل شش هفته قبل از متوسط اولین سرمازدگی) بکارید. کاشت رز بوته ای در پاییز به ریشه ها زمان کافی می دهد تا قبل از اینکه گیاهان در زمستان خواب شوند، مستقر شوند.
نحوه کاشت:
ابتدا گودالی به عمق۳۸ الی ۴۵ سانتیمتر و عرض ۲۰الی ۶۰ سانتیمتر ایجاد کنید. (هم عمق با شعاع پیرامونی ریشه گل رز باشد).
خاکی که از گودال خارج کرده اید را با اندکی پودر استخوان و سوپرفسفات مخلوط کنید سپس با این خاک ناحیه تپه ای را در مرکز گودال ایجاد نمایید. ارتفاع تپه به اندازه ای باشد که با قرار گرفتن بوته رز روی آن محل قلمه زدن بسختی زیر سطح خاک قرار بگیرد.
در ابتدا خاک و سوپرفسفات را وارد گودال نمایید وهنگامی که گودال در آستانه پُر شدن قرار گرفت آن را آبیاری نمایید. این امر به نشست بهتر بوته در گودال کمک میکند. پُر کردن گودال را ادامه داده و به آرامی آن را فشرده نمایید.با استقرار کامل،گیاه در خاک به شکل کامل مدفون شده و قلمه تقریباً در عمق ۳ سانتی خاک قرار می گیرد.
آبیاری مناسب و رساندن آب به عمق خاک ضروری می باشد. همچنین ۳ تا ۶ سانتیمتر کود گیاهی را به محل کاشت اضافه نمایید. با حداقل یک تا دو بار آبیاری در هفته موقعیت گیاه را تثبیت کنید. رشد شاخه های جدید به معنی تثبیت ریشه گیاه تلقی میشود.
پرورش گیاه:
با ادامه روند آبیاری طی هفته های آینده بوته ها از سیستم ریشه ای عمیقی برخوردار می شوند.
پس از ظهور غنچه ها در فصل بهار هر۶ هفته یکبار بوته رز خود را با کودهای مناسب تقویت کنید.
کوددهی را تقریباً ۶ هفته قبل از نخستین یخ بندان متوقف نمایید و آبیاری گیاه را تا زمان انجماد کامل زمین ادامه دهید.
نگهداری:
گل های رز بوته ای خود را در تمام فصل به آرامی هرس کنید تا به خوبی مرتب شوند.
البته هرس اصلی باید در اوایل بهار انجام شود.با برداشتن هر شاخه یا برگی که قهوه ای به نظر می رسد و آسیب دیده ویا مرده است شروع کنید. برای نمونه هایی که نیاز به هرس سخت دارند، یک سوم تا نصف رشد سال قبل را قطع کنید تا زمانی که مراکز سالم و سفیدی در داخل ساقه پیدا کنید.
https://unsplash.com/s/photos/rose-flower
مبارزه با آفات و بیماری ها:
از جمله آفات گل رز میتوان به شته ها، سوسک های ژاپنی، کنه های عنکبوتی و مگس اره اشاره کرد که دوست دارند از بوته های رز تغذیه کنند.اکثر این آفات را می توان با صابون حشره کش یا روغن چریش کنترل کرد. در مورد شته ها، بیرون ریختن آب از شلنگ در صبح تنها درمان است. کاشت رز همراه با آلیوم ها نیز می تواند به دفع شته ها کمک کند.
از جمله بیماری های رایج بوته رز بروز لکه های سیاه و کپک های پودری روی برگ های آن است که هرچه جریان هوای برقرار شده اطراف گیاه بیشتر باشد احتمال بروز بیماری های قارچی کاهش میابد.
در بیماری سفیدک پودری برگ ها پیچ میخورند و رنگ سفید پودر مانندی روی ان ها ایجاد میشود که اغلب در طول تابستان ظاهر میشوند و برای جلوگیری از آن با هرس کردن گیاه فضای کافی برای گردش هوا در اطراف آن بدهید همچنین حین آبیاری از مرطوب کردن برگ ها بپرهیزید زیرا برگ های مرطوب زمینه را برای رشد قارچ ها فراهم میکند.
نشانه بیماری لکه سیاه ظهور لکه های دایره ای قهوه ای یا سیاه در بالای برگ هاست. علت آن آبیاری بیش از حد گیاه است.برای جلوگیری از این بیماری به همان روش که برای بیماری سفیدک پودری اشاره شد عمل کنید.همچنین می توانید از قارچ کش ارگانیک استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم شما رابا نحوه کاشت و پرورش و نگهداری بوته گل رز آشنا کنیم. امیدواریم که مطالب برای شما مفید بوده باشد. سپاس گذاریم که تا پایان مطلب با ما همراه بودهاید.