پروانه میوه خوار بادمجان ( EFSB) از مخربترین آفات مزارع بادمجان به شمار میرود، این آفت حدود چهار دهه است که در مزارع بادمجان کشور و بخصوص استانهای شمالی و تا حدودی جنوب کشور به نابودکننده مزارع کشاورزان تبدیل شده و کمتر کشاورزی وجود دارد که توسط این آفت زیان ندیده باشد.
https://khosheparvar.ir/
این حشره مطابق اکثر حشرات دیگر دارای چرخه زندگی شامل حشره بالغ، تخم، لارو(سنین مختلف) و شفیرهگی بوده و اصلیترین مرحله که باعث ایجاد مشکل در مزرعه میشود مرحله لارو این حشره میباشد.
میزبان اصلی این آفت بادمجان است، اما گیاهان دیگری همچون گوجه فرنگی و سیب زمینی را نیز مورد حمله قرار میدهد.
چرخه زندگی و خسارت پروانه میوه خوار بادمجان:
چرخه زندگی این آفت با توجه به شرایط محیطی حدود 20 الی 40 روز طول میکشد، به همین دلیل در طول سال به راحتی تا 5 نسل فعال در مزرعه وجود دارد. حشره بالغ که طول عمری حدود یک هفته دارد، شروع به تخم گذاری به صورت تکی یا دستهای بر روی قسمت زیرین برگ، ساقه و جوانه های گل کرده، تخمهای این حشره صاف و سفید رنگ بوده و در زمان شروع تفریخ به مایل به قرمز میشود.
لاروها تقریبا بین سه تا پنج روز پس از تخم گذاری، به وجود آمده و بلافاصله با ایجاد سوراخ در بافت های گیاه شروع به تغذیه میکنند. لاروها در ابتدا سفید رنگ بوده و بیشتر نوک ساقه ها را آلوده میکنند. پس از تغذیه و رشد، لاروها به رنگ صورتی درآمده و با ایجاد سوراخ در میوه، وارد محصول شده و قسمت گوشتی آن را مصرف میکنند. پس از اتمام تغذیه و بالغ شدن، از میوه خارج شده و در بین برگ ها و ساقه ها به صورت شفیره درآمده. دوره شفیرگی تقریبا ده روز بوده و پس از آن به حشره بالغ تبدیل شده و چرخه بعدی شروع میشود.
کنترل و پیشگیری:
- رعایت تناوب زراعی 2 ساله و کشت گیاهان غیر میزبان
- حذف و سوزاندن بوته های آلوده
- ایجاد حصار به ارتفاع 2.5 متر در اطراف مزرعه
- استفاده از ارقام مقاوم و تراریخته همچون FSBR
- کنترل بیولوژیک و به کارگیری دشمنان طبیعی همچون زنبور Eriborus sinicus
- استفاده از تله فرمونی برای به دام انداختن حشرات نر و جلوگیری از جفت گیری
- به کار گیری سموم شیمیای ( به دلیل چند نسلی بودن آفت باید چند نوبت استفاده شود) سویمول یا کارباریل، اندرین، اندوسولفان و مالاتیون.