سیاهک پنهان گندم
یک بیماری قارچی که از شایعترین و مخربترین بیماریهای گندم به حساب میآید. عامل این بیماری دو قارچ T. caries و T. laevis است که با شکسته شدن بذرور آلوده به خصوص در هنگام برداشت محصول باعث پخش شدن عامل بیماری بر بذرهای سالم و خاک شده و آلودگی را تشدید میکند.
گیاهان آلوده به این بیماری تا زمان خوشهدهی تفاوت چشمگیری با گیاه سالم ندارند، در بعضی موارد بیماری باعث کاهش چند سانتی ارتفاع، افزایش تعداد پنجه و کاهش توسعه ریشه میشود. بعد از خوشه دهی، خوشه گیاه آلوده رنگ معمولی(سبز) نداشته و به رنگ آبی یا خاکستری متمایل است، فاصله سنبلچهها از هم دیگر بر روی محور سنبله بیشتر از حالت عادی بوده و دانه ها کوتاهتر و ضخیمتری نسبت به گیاه سالم تولید میشود.
این قارچ از ابتدای رشد گیاه و با شروع جوانه زنی شروع به رشد و تقسیم کرده و درنهایت با خالی کردن بخش ذخیرهای بذر فقط قسمت پوسته( پریکارپ) دانه باقی میماند و با کمترین ضربه شکسته شده و اسپورهای سیاه رنگ آن پخش شده و بذور سالم را نیز آلوده میکند. بذور آلوده به سیاهک پنهان به دلیل رنگ و بو نامطبوع ارزش نانوایی ندارد و به شدت نیز اشتعالزا است.
https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور
پیشگیری و کنترل:
- استفاده از بذر سالم و مقاوم
- آیش گذاری زمین
- رعایت تناوب زراعی
- استفاده از قارچکش تبوکونازول، دیفنوکونازول، تریادیمنول، کاربندازیم، دی نیکازول، کاربوکسین و مانکوزب