سیاهک پنهان گندم

سیاهک پنهان گندم

یک بیماری قارچی که از شایع‌ترین و مخرب‌ترین بیماری‌های گندم به حساب می‌آید. عامل این بیماری دو قارچ T. caries و T. laevis است که با شکسته شدن بذرور آلوده به خصوص در هنگام برداشت محصول باعث پخش شدن عامل بیماری بر بذرهای سالم و خاک شده و آلودگی را تشدید می‌کند.

سیاهک پنهان گندم

گیاهان آلوده به این بیماری تا زمان خوشه‌دهی تفاوت چشمگیری با گیاه سالم ندارند، در بعضی موارد بیماری باعث کاهش چند سانتی ارتفاع، افزایش تعداد پنجه و کاهش توسعه ریشه می‌شود. بعد از خوشه دهی، خوشه گیاه آلوده رنگ معمولی(سبز) نداشته و به رنگ آبی یا خاکستری متمایل است، فاصله سنبلچه‌ها از هم دیگر بر روی محور سنبله بیشتر از حالت عادی بوده و دانه ها کوتاهتر و ضخیمتری نسبت به گیاه سالم تولید می‌شود.

این قارچ از ابتدای رشد گیاه و با شروع جوانه زنی شروع به رشد و تقسیم کرده  و درنهایت با خالی کردن بخش ذخیره‌ای بذر فقط قسمت پوسته( پریکارپ) دانه باقی می‌ماند و با کمترین ضربه شکسته شده و اسپورهای سیاه رنگ آن پخش شده و بذور سالم را نیز آلوده می‌کند. بذور آلوده به سیاهک پنهان به دلیل رنگ و بو نامطبوع ارزش نانوایی ندارد و به شدت نیز اشتعال‌زا است.

https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور

پیشگیری و کنترل:

  • استفاده از بذر سالم و مقاوم
  • آیش گذاری زمین
  • رعایت تناوب زراعی
  • استفاده از قارچ‌کش تبوکونازول، دیفنوکونازول، تریادیمنول، کاربندازیم، دی نیکازول، کاربوکسین و مانکوزب
تصویر سید خالد قیصری

سید خالد قیصری

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالا بروید