ملخ جزو حشرات گیاهخواری است که از برگ ساقه و بخشهای علفی گیاهان تغذیه میکند. وجود این حشره در تعداد کم نگرانی از لحاظ ایجاد آسیب جدی به محصول ندارد و به راحتی توسط پرندگان و.. کنترل میشود، عاملی که سبب ایجاد خسارت خواهد شد طغیان آفت است که با مهاجرت در تعداد سرسامآور هر مزرعه، باغ و مرتعی که سر راهشان قرار گیرد را طوری نابود میکنند که انگار وجود نداشته است.
https://khosheparvar.ir/ خوشه پرور
طغیان و مهاجرت ملخها معمولاً بعد از چندسال خشکسالی و نزول بارشهای مناسب شروع میشود و به نوعی این بارشها شروع کننده ماجرا است. جثه و اشتهای آفت زمانی که به صورت گروهی و در حالت طغیان قرار دارند به طور قابل توجهی نسبت به شرایط عادی بالاتر است.
ایران از جمله کشورهایی به شمار میرود که طی دورههایی با هجوم این آفت مواجه میشود. اکثر ملخ مهاجم به مزارع کشور مهاجرانی هستند که از شبه جزیره عربستان سفر خود را شروع کرده و متاسفانه چندین استان جنوبی کشور را تحت تأثیر حمله و خسارات ناشی قرار میدهند.
پیشگیری و کنترل:
کنترل زراعی: شخم زدن زمین در اواخر تابستان و اوایل بهار باعث دفن شدن تخم حشرات ماده میشود. ازبین بردن علفهای هرز نیز به دلیل کاهش غذای در دسترس پورهها مفید خواهد بود. پوشاندن درختان سطح باغ به وسیله توری و پوششهای مناسب دیگر.
کنترل بیولوژیک: استفاده از دشمنان طبیعی برای کنترل آفت کاری کم هزینه و بدون آلودگی است. موجوداتی همچون آخوندک، قورباغه، پرندگان به ویژه سار که دشمن اصلی ملخ به حساب میآید. استفاده از اسانس و عصارههای گیاهی تند و معطر همچون سیر و فلفل( برای مزارع کوچک).
کنترل شیمیایی: کنترل شیمیایی به دو صورت سمپاشی و طعمه گذاری انجام میشود. طعمهها باید در مناطقی که ملخ درحال تغذیه است استفاده شود.
سمپاشی نیز با مالاتیون، فنیتروتیون و سوین. سوین جزو کاربردی ترین حشرهکشها علیه ملخ به حساب میآید اما به دلیل از بین بردن حشرات مفید و آثار سوء زیست محیطی جزوسموم غیرمجاز قرار گرفته است. استفاده از حشره کشها باید در طول دوره پورگی حشره انجام شود تا نتیجه مناسبی حاصل شود.